De liguster gonst…

We genieten van ons eerste kopje koffie in de tuin. Zittend op een houten bank met achter ons de overdadig wit bloeiende liguster. Het is vanmorgen bepaald niet stil. Achter ons klinkt een tevreden gezoem. Het is duidelijk dat veel insecten zijn afgekomen op de geurig bloeiende liguster. We lopen even de tuin uit om aan de zonzijde van de heg te kijken naar dit insecten bacchanaal. We zien direct al  7 verschillende soorten.
Van het bijtje met het oranje kontje maken we een kort filmpje.

Wat kan een mens toch genieten van de natuur. Ik ben blij dat we onze houten schutting hebben ingeruild voor een heg waar insecten op af komen. Sinds enige jaren zijn we ons bewust van onze verantwoordelijkheid om samen voor bijen en andere insecten te zorgen. We proberen onze tuin voor een groot deel te voorzien van inheemse planten die bijen en vlinders aantrekken.
Minder stenen en meer beplanting. Ook bij regen is dit beter, zo voorkomen we wateroverlast.

Door Jolanda, omgeving Albertshoeve
Zaterdagochtend 9:30, 20 juni 2020

Bijenparadijs in wording bij Santmark

Hommels, bijen, lieveheersbeestjes, wat vlinders en natuurlijk mieren en luizen. Bewoners van De Santmark hebben ze inmiddels allemaal gesignaleerd in deze bijenborder. Die hebben ze onlangs aangelegd met hulp van de gemeente en Bijzzzaken. Begin maart gingen de eerste plantjes de grond in en inmiddels zoemen de insecten er al regelmatig rond. De bewoners plantten kattenwilgen, meidoorn en andere struikjes.

Er werden wat bessenstruikjes tussen gezet. Ook stekjes uit de tuinen van de omwonenden, voornamelijk laag spul als Engels gras, kruiptijm en steenanjers, gingen de grond in. Het meeste is nu nog klein. Straks komen de korenbloemen, goudsbloemen, lathyrus en het tweejarig spul gaat volgend jaar meedoen. ,,De kleuren en het gezoem maakt ons allemaal blij’’, laten de bewoners enthousiast weten.