De Mient Bloeit! is een initiatief van bewoners die van de Mient een bloeiende parel willen maken. We hebben eind december een bewonersenquête gehouden in de buurt van de Mient. Heel blij waren we met een grote respons: 30% van alle enquêtes kregen we terug. Nog blijer waren we met de reacties: 95% van de mensen die de enquête terugstuurden vindt de bloemenweide een goed idee!

Op zaterdag 13 april 2019 was het zo ver: de groenstrook op de Mient werd ingezaaid met bloemenzaden. Ruim veertig mensen kwamen helpen. Wethouder Binnendijk van de gemeente Castricum opende de middag door het bijenhotel te onthullen. Vervolgens zaaiden buurtbewoners de afgeplagde strook in met inheemse zaden. Kinderen maakten bijenhotels van houtstammetjes en kleurden bordjes.

Het was een stralende en gezellige dag.

Dank zijn we verschuldigd aan de vele buurtbewoners die enthousiast reageerden, aan de gemeente Castricum die de kosten op zich nam en aan de wethouder voor zijn steun aan het project. Honing leverancier De Traay verstrekte de honing voor de honingproeverij.

Voortgang zomer 2019

De afgelopen zomer stonden tientallen planten in bloei met het blauw van de korenbloem, het geel van de ganzenbloem tot het wit van de kamille. Dit trok vele aardhommels, weidehommels, koolwitjes, bont zandoogjes, honingbijen en zweefvliegen aan.

Er is inmiddels ook een hooidag geweest.

De Mient

bijenhotel

wouw

wede

gewoon barbarakruid

gewone ossentong

gewone margriet

beemdkroon

De Mient

Boembollen planten november 2019

Er worden zo’n 4.000 bloembollen geplant op de Mient op 9 november. Het zijn krokussen en sterhyacinten van biologische teelt. Hier komen verspreid over het voorjaar wilde bijen, honingbijen en hommels op af voor nectar en stuifmeel.

De bollen zijn verstrekt door de gemeente Castricum.

Bekijk hier ons Projectplan De Mient Bloeit!