Datum/Tijd
Date(s) - 31-08-2019
13:00 - 15:00

Locatie
Bibliotheek Kennemerland Geesterhage

Categorieën Geen Categorieën


Op 31 augustus organiseren we in de bibliotheek  een bijeenkomst: ‘ Bijzzzaak praat u bij ‘. Het doel is om de inwoners van Castricum de gelegenheid te geven om zich te laten informeren over en met experts in gesprek te gaan over alles wat met bijen te maken heeft.

Op het programma staat

  • kansrijke groenstroken
  • bijenvoedselbank
  • lopende en komende projecten (De Mient bloeit , De Schelgeest bloeit)
  • gemeentelijk beleid
  • imkers-info
  • bijvriendelijke bloembollen
  • het maken van hommelnestjes
  • educatief materiaal
  • kinderkleding met bijenaccent

Wilt u zelf aan de slag met bijvriendelijke beplantingen? Met de aanleg van een bloemenweide in uw buurt?  Denkt u  ‘Ik wil er ook wat aan doen, ik wil ook zoiets als ‘De Mient bloeit ‘  in mijn buurt opzetten, hoe pak ik dat aan? wie moet ik benaderen? ‘. Dan is dit uw kans. U kunt in gesprek gaan met experts en ervaringsdeskundige inwoners van Castricum, die betrokken zijn bij lopende projecten (De Mient bloeit, De Schelgeest bloeit). Zo komt u  alles te weten over de aanpak.

Wilt u weten waar kansrijke bijengebieden zijn in Castricum en wat het gemeentelijk beleid is op dit gebied? U kunt de kansenkaart van Castricum komen bekijken en hier over doorpraten met de experts en betrokkenen van de gemeente.

Natuurlijk kunt u ook de fototentoonstelling van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging bezoeken, die in Geesterhage hangt. Er zijn imkers aanwezig, die van alles kunnen vertellen over het leven van bijen en andere bestuivers en over ‘het imkervak’. Speciaal voor leerkrachten zijn er educatieve materialen om te bekijken.

Om zelf te doen in te najaar

Voor de eerste 50 bezoekers is er een bloembolpakket beschikbaar van bloembollenbedrijf Jac. Uitenboogaard. Dit bedrijf doet veel met biodiversiteit en werkt samen met  de Nederlandse Bijenhoudersvereniging en de Vlinderstichting. Door deze bollen in het najaar te planten geeft u de bijen in het voorjaar een goede start. De bloemen zijn namelijk bijvriendelijk want ze produceren stuifmeel.  Ook is het zaterdag mogelijk om een hommelnestje te maken. Daarmee helpt u hommels, die overwinteren,  de komende maanden aan een onderdak.

De bijeenkomst vindt plaats op zaterdagmiddag 31 augustus van 13 tot 15 uur, in de bibliotheek Kennemerwaard Castricum. U kunt binnen lopen, met ons in gesprek gaan en aansluiten bij de rondleiding langs de fototentoonstelling.

Wilt u ook iets doen, laat het weten en neem contact op met ons!